Ponuda

Kamini

akcija

Toplozračni kamini

Kamini su mnogo više doli izvor topline. Čak i kada nije jako hladno, rado ćemo zapaliti vatru - samo da bismo se dobro osjećali. Pucketanje vatre u kaminu smiruje dušu i tijelo. Ugoda se širi, opuštanje postaje savršeno. Pored magije vatre postoje i drugi opravdani razlozi koji idu u korist kamina: nebitno radi li se o dodatnom grijanju , iskorištavanju domačih ogrjevnih sirovina ili ugodne klime u prostoriji.

Kamini su element prostora koji pljeni svojim izgledom, formom i funkcijom. Mi imamo obočaj reći da kamini oplemenjuju i griju prostor i dušu. Stoga je izradi svakog kamina potrebno pokloniti posebnu pažnju, kako bi se uklopio u zadani prostor, interier te u ispunio želje budučeg vlasnika.

Za pravilan odabir vrste i oblika kamina potrebno je osim dobrog ukusa i izvjesno minimalno predznanje o kaminima i njihovim karakteristikama.

Princip rada

Srce kamina je ložište. Ono je okruženo zračnim omotačem u kojem se zagrijava zrak iz prostorije, koji ulazi kroz donje otvore za dovod zraka, a zatim se putem odzračnika odvodi u prostoriju.
Kamini su specifični po svom brzom zagrijavanju pri čemu se dio toplinske energije direktno zrači preko površine koja je obložena kaljevima ili prirodnim kamenom. Staklena vrata kamina zatvaraju ognjište i štite od žeravice. Vatrostalna staklena vrata dodatno se prozračuju sekundarnim zrakom protiv čađenja. Snaga grijanja je značajno veća nego kod otvorenih kamina peći pri čemu je stupanj iskoristivosti energije oko 80% (ovisi o kvaliteti ložišta u kaminu).
Dimnjak 

Jako bitna stavka za pravilno funkcioniranje kamina je pravilna izvedba dimnjaka. Bitne stavke za izradu dimnjaka jesu: veličina presjeka dimnjaka, visina dimnjaka, visina dimnjaka od točke gdje se ložište spaja u dimnjak (radna visina), odnos dimnjaka prema krovu i okolnim objektima, kao i oblik završetka dimnjaka od presudne je važnosti za rad dimnjaka.
Unutrašnja površina dimnjaka trebala bi biti glatka da se čađa i garež što manje hvata za površinu istog.
Svuda gdje dolazi u dodir sa hladnim vanjskim zrakom, dimnjak treba biti dobro izoliran, da bi se izbjeglo brzo hlađenje dimovodnih plinova što stvara kondenzat u dimnjaku. Topli dim u dodiru s ledenom cijevi dimnjaka neminovno će kondenzirati svu vlagu koju sobom nosi kao produkt procesa izgaranja, odnosno oksidacije. A što je kondenzacija nego stvaranje vodenih kapljica, koje će zemljina sila teže pokrenuti niz stjenke dimovodne cijevi nadolje.
Funkcionalni dio kamina

Prva faza u izgradnji kamina je izrada funkcionalnog djela kamina. Pod tim podrazumjevamo sljedeće:
  • Izrada postolja kamina
  • Dovod svježeg zraka (ukoliko je potrebno)
  • Postavljanje ložišta na postolje i izrada komore za zagrijavanje zraka
  • Spajanje ložišta sa dimnjakom
  • Izvođenje zagrijanog zraka u jednu ili više prostorija

Ovi radovi se moraju odraditi stručno i po točno određenim pravilima. Improvizacija gotovo uvijek dovodi do grešaka čiji popravak obično skupo košta.
Ukrasna obloga

Dizajniranje i izrada ukrasne obloge predstavlja pravi izazov, pošto pruža mali milion oblika i kombinacija materijala. Ovdje najviše dolazi do izražaja suradnja kupca koji naručuje kamin i majstora koji će taj kamin montirati. Treba voditi računa da se kamin maksimalno uklopi u budući prostor. Kamin bi trebao zauzimati centralno mjesto, gotovo uvijek nasuprot garniture za sjedenje. Ne smije biti napadan da dominira prostorom, već mora imati pravu mjeru i sklad s okolinom.
Od izbora vrste materijala najviše zavisi i cijena izrade kamina. Najmanje će nas koštati ako izaberemo kombinaciju cigle, kamena i drveta. Ovo je idealna kombinacija za rustične kamine. Ukoliko Vam interijer zahtjeva izbor mramora ili granita, morate u tom slučaju računati sa većim ulaganjem.
akcija

!!! AKCIJA !!!! Do isteka zaliha

La Nordica  Ložište na drva Ventilato...

akcija

Peć Ema
Novo u ponudi
6 kw
5 399,00 kn

Metalna peć Napravljena je od kvalitetnog...

akcija

Kaminska peć IVA - AKCIJA!!

Stara cijena: 8.700,00 knNova cijena:...

Novosti

Prodajni saloni

06.prosinac

2016

La Nordica  Ložište na drva Ventilato 70 PrizmatikZagrijava 258 metara kubnihMaksimalne snage 11,3 kwUgrađena dva ventilatora za...detaljnije

04.studeni

2013

MOJA SAVRŠENA KOMBINACIJAOdavno je poznata izreka kako kamin čini kuću domom, a malo tko ostane ravnodušan prema zadovoljstvu koje...detaljnije